Windows Subsystem for Linux Nedir? WSL Kurulumu ve Kullanımı

Büyük dostluklar büyük kavgalarla başlar…

Hepimizin bildiği gibi işletim sistemleri arasında en fazla kutuplaşma, şüphesiz Windows ve Linux kıyaslamaları ile oldu. Fakat Microsoft artık eski Microsoft değil!

Bugün olayın magazini ve siyaseti yerine Windows 10 işletim sistemini indirdiğinizde ve kurduğunuzda aslında bir Linux Kernel indirdiğinizin farkında mısınız? Sorusunu sizlere sormak isterim.

Eğer bu sorunun cevabını bilmiyorsanız ya da “Vay be böyle bir şey mi vardı da biz duymadık!” gibi bir cümle kuruyorsanız o zaman doğru yerdesiniz. Seccops, bugün sizlere Microsoft firmasının WSL (Windows Subsystem for Linux) teknolojisini tanıtacak ve nasıl kullanılacağını konusunda yol göstermeye çalışacaktır.

WSL herhangi bir sanallaştırma uygulaması kurmadan (VMware Workstation, VirtualBox vs. gibi) Linux işletim sistemlerini doğrudan Windows işletim sistemi mimarisi üzerinde çalıştırabileceğimiz Microsoft teknolojisidir. WSL teknolojisinin bir Windows işletim sisteminde çalıştırılabilir olması için işletim sisteminin sürüm yapısı minimum Windows 10 version 1607 olması gerektiğini de unutmamak gerekir.

WSL web geliştiriciler, açık kaynak kodlu projeler üzerinde çalışan geliştiriciler ve Linux öğrenmek isteyenler için Microsoft ekibinin geliştirdiği ve halen geliştirmekte olduğu bir teknolojidir. Günümüzde ise Microsoft ekibi bu teknolojinin son versiyonu olan WSL2 teknolojisini çıkarmıştır. WSL2 ise minimum Windows 10 version 1903 ve sonraki sürümlerde çalışmaktadır.

Microsoft ekibi WSL teknolojisini WSL2 teknolojisine yükselterek WSL sürümünün yapısını şu şekilde güçlendirmiştir:

  • Dosya sistemi performansını arttırmak
  • Sistem çağrısı uyumluluğunu sağlamak

Bu yeni iki güçlendirme sayesinde kullanıcıya gerçek bir Linux çekirdeği çalıştırmanın avantajlarını sağlayan bir mimari üzerine kuruludur. Ayrıca gelişmiş dosya performansını sağlamak adına Hyper-V sanallaştırma teknolojisinin çekirdeği üzerinde Linux işletim sistemini çalıştırır.

Microsoft Store üzerinde WSL teknolojisinin desteklendiği bazı resmi dağıtımlar ise şunlardır:

  • Ubuntu
  • Open Suse / Suse Enterprise Linux
  • Kali Linux
  • Fedora Remix
  • Pengwin / Pengwin Enterprise

Bu arada “Niçin WSL kullanayım, bir VM üzerinde Linux kurar oradan yürür giderim.” gibi cümleler kuruyorsanız WSL kullanmanızın faydalarını size 2 özellikle açıklayabiliriz:

  • WSL normal bir sanal makineden daha az kaynak (CPU, RAM, HDD) tüketerek kaynak tasarrufu yapmanıza olanak tanır.
  • Windows içindeki dosyalarınıza Linux işletim sistemi üzerinden erişmenize olanak tanır ve bu da yazılım geliştiriciler için pratiklik kazanmalarına sebep olur.

Şimdi hazırsak kollarımızı sıvama ve kurulum işlemlerine geçme vakti sizce de gelmedi mi?

İlk yapmamız gereken Windows Tuşu + R tuş kombinasyonlarını kullanarak “winver” komutunu yazalım.

Görmüş olduğumuz üzere bizim kullandığımız Windows 10 sürümü WSL teknolojisine elverişli.

Bu kontrolü sağladıktan sonra Windows 10 işletim sisteminde bazı özellikleri açmamız gerekiyor. Bunun için başlat menüsünden Windows özelliklerini aç veya kapat veya işletim sistemi diliniz İngilizce ise Turn Windows features on or off yazdığımızda karşımıza Windows Özellikleri penceresi gelecektir. Daha sonra WSL kurulumu için Linux için Windows Alt Sistemi ve Sanal Makine Platformu kutularını işaretleyip Tamam butonuna tıklayalım.

İlgili olan özellikler seçilip yüklendikten sonra bilgisayarımızı yeniden başlatalım.

Bilgisayar açıldığında Microsoft Store uygulamasına gidip arama butonuna tıklayıp Kali Linux yazalım ve oraya giriş yapalım. Tabi siz buradan diğer yayımlanmış Linux dağıtımlarını da kurabilirsiniz.

Daha sonra açılan pencereden Al butonuna tıklayalım.

Al butonuna tıkladığımızda indirme işleminin başladığını göreceğiz. Daha sonra Başlat butonuna tıklayalım ve birkaç dakika bekleyelim.

Karşımıza bir konsol ekranı çıkacaktır. Bu ekranda bizden bir kullanıcı adı ve parolası oluşturmamız istenecektir. Gerekli bilgileri sistemimize tanımlayalım.

Bu bilgileri girdiğimizde kurulumumuzun başarılı bir şekilde tamamlanmış olduğunu görmekteyiz. pwd komutu ile bulunduğumuz dizine bir göz atalım.

Kali Linux işletim sistemimizin hangi sürüm olduğunu öğrenmek istiyorsak etc dizinin altındaki os-release dosyasını cat komutu vasıtasıyla görüntüleyelim: cat /etc/os-release

Şimdi de internete sağlıklı bir şekilde çıktığımızı doğrulamak adına WSL terminaline “sudo ping seccops.com” komutunu yazalım. Siz burada dilerseniz farklı bir adres de kullanabilirsiniz.

Görüldüğü gibi internet bağlantımız sağlıklı bir şekilde sağlanıyor. Daha sonra Linux’un olmazsa olmazlarından paket güncellemelerimizi yapmak için “sudo apt update” komutunu çalıştıralım.

Buraya kadar her şey tamam ise biraz da WSL yapımızı yönetme konusuna değinelim. Bunun için CMD’yi yönetici olarak çalıştırmakla başlıyoruz.

Komut satırına “wsl -l -v” komutunu yazdığımızda WSL platformunda çalışan dağıtımın adı, durum bilgisi ve WSL sürüm bilgileri bulunmaktadır.

WSL’i WSL2’ye yükseltmek istiyorsanız “wsl – -set-version kali-linux (dağıtımınızın tam adı) 2” komutunu yazın ve çalıştırın.

Burada WSL2 için çekirdek bileşenlerinin güncellenmesi gerektiğine dair bir mesaj aldık. Bunun için https://aka.ms/wsl2kernel adresimizi tarayıcımıza yapıştıralım ve açılan sayfadan gerekli olan yazılımı indirip bilgisayarımıza kuralım.

Yazılımımız yüklendi şimdi aynı komutu tekrar çalıştıralım ve görelim.

Not: WSL2’ye yükseltme aşamasında Antivirüs yazılımınız uyarı verebilir, izin vererek göz ardı edebilirsiniz.

Görüldüğü üzere güncellememizi sağlıklı bir şekilde yapmış olduk. Artık Kali Linux dağıtımımız WSL2 üzerinde çalışıyor. Eğer WSL2 üzerinde çalışan Kali Linux dağıtımını kapatmak istiyorsanız konsol ekranına “wsl –shutdown” komutunu yazmamız yeterli olacaktır.

Bu vakte kadar dağıtımımızı sadece CLI olmak üzere kullandık. Eğer dilerseniz dağıtımımızın GUI halini de sisteme entegre edebiliriz.

Dağıtımımızın GUI halini kullanmak için xfce4 yazılımını kurmak gereklidir. Bunun için WSL terminalinde “sudo apt install xfce4” komutunu çalıştırmalıyız.

Kurulum sürerken karşınıza klavye dili ayarı gelecektir, bu işlemi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.

Daha sonra Kali Linux sistemine RDP (uzak masaüstü) bağlantılarını sağlamak için “sudo apt install xrdp” komutunu yazmalıyız.

Xrdp yüklemesi tamamlanınca servisini başlatmak için “sudo /etc/init.d/xrdp start” komutunu çalıştırmamız gerekiyor.

Bu işlemin hemen ardından terminalden “ip add” komutuyla eth0 altındaki IP adresinizi kopyalayıp Windows’unuz üzerinden Uzak Masaüstü Bağlantısı uygulamasına yapıştırarak artık uzak masaüstü bağlantısı gerçekleştirebilirsiniz.

Bu ekranda Evet butonuna tıkladıktan sonra bizi xrdp oturum açma paneli karşılayacaktır.

Daha önceden belirlemiş olduğumuz kullanıcı adı ve parolamızla giriş yapabiliriz.

Görmüş olduğunuz gibi artık WSL üzerinde çalışan Kali Linux makinemizi GUI aracılığıyla da kullanabiliyoruz.

1 Comment

Leave A Comment

Seccops Siber Güvenlik Teknolojileri A.Ş.

Bir kurumun ihtiyaç duyabileceği tüm kurumsal siber güvenlik hizmetlerini sunabilen alanında uzman bir teknoloji şirketidir.

Caferağa Mah. General Asım Gündüz Cad. No: 62/5 Kadıköy
(09:00 - 18:00)

Sosyal Medya

Bültenimize abone olabilirsiniz

Bizden en son haberleri, güncellemeleri, promosyonları ve özel teklifleri almak isterseniz kaydolun.
Hayır, teşekkür ederim
Bültenimize abone olabilirsiniz